Dji Air 3 ve Air 3S Karşılaştırma

Air 3’ümü yeni çıkan DJI Air 3S’e yükseltmeli miyim diye düşünüyorsanız buı makale tam size göre. Her iki drone’u da resmi olarak piyasaya sürülmelerinden birkaç hafta incelemiş biri olarak, bu drone’ların ne anlama geldiği, güçlü yönlerinin, zayıf yönlerinin ne olduğu ve farklı senaryolarda nasıl performans gösterdikleri konusunda oldukça iyi bir fikrim olduğunu düşünüyorum. Haydi gelin başlayalım .

Temel Farklar

Bu iki drone birbirine oldukça benzese de aslında birbirlerinden çok farklı. Bunun başlıca iki nedeni vardır:

1. LiDAR Sensörü

Bir numaralı sebep, dronun önündeki bu LiDAR sensörü. Bu, bu dronda gördüğümüz en büyük yeniliklerden biri ve DJI’nin sunabileceği en iyi güvenlik özelliklerinden biri. Bu, birçok kişinin yıllardır talep ettiği bir özellik ve bence gelecekte, aslında ne kadar iyi olduğu nedeniyle, önünde LiDAR sensörü olmayan hiçbir dronun olmayacağını düşünüyorum.

LiDAR Sensörü Nasıl Çalışır?

LiDAR sensörü esasen, ön tarafta bulunan sürekli çalışan bir sensördür. Eğer dronunuz açıkken kayıt yapmaya çalışırsanız bunu göreceksiniz. Sürekli yanıp sönüyor, sensörün tam ortasında kırmızı bir ışık var ve sürekli olarak önden ve arkadan sinyaller göndererek dron etrafındaki çevrede engelleri arıyor. Bir engel tespit ederse, üzerinden geçecek ve böylece irtifasını yükseltecek ve dronumuzda bulunan diğer altı engel önleme sensörüyle birlikte çalışacak.

Ön tarafta iki, arka tarafta iki ve alt tarafta iki tane var, bu Air 3 için de aynı durum. Burada eksik olan tek şey LiDAR sensörü. LiDAR sensörünün gücü, dışarıda karanlık olduğunda engelleri nasıl algılayabildiğinden kaynaklanıyor. Engel kaçınma sensörlerinde bulunan kameralar, hiçbir şeyi, bırakın drone’u, göremediğiniz loş ve karanlık koşullarda uçuyorsanız iyi çalışmayacaktır.

2. Geliştirilmiş Kamera Sistemi

Diğeri ise elbette kamera. Burada yine Air 3’e benzer şekilde iki kameramız var. Bir kamera setimiz var: biri 1 inçlik sensör, kameranın ana sensörü, Air 3’e kıyasla önemli ölçüde geliştirilmiş 24 mm f/1.8. Bu yine özellikle karanlık ortamlarda, karanlık durumlarda birleştirildiğinde en çok parlıyor, sadece daha büyük sensör boyutu ve bu kameraların kullandığı yeni algoritmalar nedeniyle.

Yakın zamanda gördüğümüz Osmo Action 4 ve Osmo Action 5 Pro’ya benzer şekilde, bu aksiyon kameralarına yaptıkları güncellemede, daha düşük bit hızına sahip daha büyük bir sensöre sahibiz. Yani Air 3’ün bit hızı saniyede 150 megabit iken, Air 3S‘te saniyede 130 megabit var, ancak kesinlikle Air 3S’te kalitenin daha iyi olduğunu söyleyebilirim, sadece bu algoritmalar nedeniyle, işlemcinin bu
Air 3S ile kaydederken görüntüyü elde etmek için çalışma şekli .

Burada sahip olduğumuz ikinci kamera, f/2.8 diyafram açıklığına sahip 1/1.3 inç sensörlü bir telefoto kameradır. Bu, Air 3S’teki 70 mm lenstir, Air 3’tekine çok benzer, ancak asıl fark budur. Bu sadece işin iç tarafıdır, işlemcinin size son görüntüyü vermek için bu lensle nasıl çalıştığıdır.

Kamera Özellikleri ve Performansı

Air 3S’in harika yanı, artık her iki kameranın da aynı özellikleri, aynı kare hızlarını, aynı çözünürlükleri, renk profili dosyalarını, ISO değerlerini desteklemesi. Her şey bu iki kamera arasında paylaşılıyor ve tamamen aynı. Yani artık farklı kameralarda farklı ayarlara sahip olmanız gerekmiyor. Artık aynı şekilde çalışıyorlar ve görünüyorlar, tabii ki farklı odak uzaklıkları kullanmaları dışında.

Air 3S’te saniyede 120 kare 4K maksimum kare hızı ve çözünürlük varken, Air 3’te saniyede 100 kare 4K’dır. Yani daha büyük sensör nedeniyle Air 3S’e göre hafif bir artış. Air 3S’te gündüzleri daha iyi görüntü işleme ve daha iyi görüntü optimizasyonu olmasının yanı sıra, geceleri de daha iyi ve daha yüksek ISO değerlerine sahipsiniz.

Düşük Işık Performansı

Air 3S’e yükseltmeyi düşünüyorsanız bu yine ciddi bir konudur. Gece ne sıklıkla kullanacağınızı düşünmelisiniz çünkü Air 3’ü gerçekten geride bıraktığı yer burasıdır . Normal renk profilini kullanıyorsanız ve gece uçmak istiyorsanız, her iki drone da maksimum 12.800 değer sunar. Ancak Air 3 bunu ayrı olarak girmeniz gereken ve görüntülerinize biraz gürültü azaltma uygulayan özel gece modunda yapar. Air 3S’te ise normal video modunda yerleşiktir.

Normal renk profilinde maksimum 12.800 ISO’nuz var. Ancak D-Log M kullanmak istiyorsanız, ikisi arasındaki fark şudur: Air 3’te maksimum 1.600 ISO değerine ve Air 3S’te 3.200 ISO değerine sahipsiniz . Bu nedenle, gece vakti D-Log M’de çekim yapmak istiyorsanız biraz daha yüksek ISO’ya sahip olmanızı sağlar, bu arada bunu yapmanızı tavsiye etmiyorum.

Renk Profili ve Bit Derinliği

Normal renk profili ve görüntüleriniz hakkında konuşurken, özellikle D-Log M’nin büyük bir hayranı değilseniz ve görüntülerinizi renk derecelendirmek istemiyorsanız, bahsetmek istediğim önemli bir şey var. Diyelim ki sadece normal renk profiline bağlı kalmak ve sadece drone’unuzla kayıt yapmak istiyorsunuz. Air 3’te tüm çekimleriniz 8 bit olacakken, Air 3S’te görüntülerinizde, normal renk profilinde bile, çok daha fazla bilgi olacak çünkü görüntüleriniz 10 bit olarak çekilecek.

Temellerin Önemi

Her iki drone’un kameraları hakkındaki bölümü sonlandırmak için, bir şeyi açıklığa kavuşturmama izin verin: Bu iki drone ile harika sonuçlar, muhteşem çekimler elde edebilirsiniz. Pürüzsüz bir şekilde uçmanın, perspektiflerinizi ve farklı açılarınızı avantajınıza kullanmanın, ND Filtreleri takmanın, doğru deklanşör hızını kullanmanın, doğru ISO değerlerini kullanmanın temel bilgisine sahip olmadan çekimlerinizi kesinlikle muhteşem hale getirecek sihirli bir çözüm yoktur. Bunlar temel şeylerdir ve gerçekten odaklanmanız gereken şeylerdir. Diğeri ise elbette artımlı güncellemeler olan ve tüm deneyimi daha iyi hale getiren küçük çıkıntılar, ince ayarlardır, ancak çekimlerinizin aniden harika görünmesini sağlayacak şey bunlar değildir. Bunu sadece bilmeniz için söylüyorum. Belki bazılarınız bunu duymaya ihtiyaç duyuyordur.

Ek Özellikler

Gitmenize izin vermeden önce bahsetmem gereken iki şey daha var. Öncelikle, Air 3’te 8 GB olan dahili depolama alanımız var. Bu, burada ve orada birkaç fotoğraf, belki birkaç video veya hyperlapse için yeterli ve bir günlük çekim için yeterli. Ancak, Air 3S devasa bir 42 GB dahili depolama alanıyla geliyor. Yani SD kartınızı takmayı unutmanız durumunda tasarruf sağlayabilirsiniz. Bir SD kartınız olmasa bile, yine de hemen uçurabilir ve drone’u doldurup maksimum kapasitesine ulaşma konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Bu, elbette ne kadar çekim yaptığınıza bağlı olarak birkaç günlük çekim için yeterli depolama alanıdır.

Exit mobile version